čtvrtek, prosince 30, 2010

Dříve než vám bude blbě, přečtěte si něco zajímavého.....

Základem chuti a pravosti tequily je sukulent – modrá agáve (Agave Tequilana Weber Azul), rostoucí pouze na vyhrazeném území pěti států Mexika. Samotná tequila je pak vyráběna z jejích osm až dvanáct let zrajících plodů. Díky tomu, že vypadají jako obrovský ananas, se jim říká piňas. Piňas se čtvrtí, vaří a drtí a po vykvašení na závěr pálí. Z jednoho plodu vážícího až 80 kg vznikne 10 lahví pravé tequily. Pokud si na tequile chcete opravdu pochutnat a nebudit se druhý den s bolehlavem, zlatou tequilu pusťte z hlavy. Nápoj, který je běžně označován jako zlatá tequila nepatří k tomu nejkvalitnějšímu, co si máte možnost z nabídky tequil dopřát. Zlatá tequila má základ v nekvalitní blanco tequile (bílá neboli stříbrná), která aby ztratila nežádoucí pachy a chutě je dochucena karamelem, díky němuž má také právě onu lákavou „zlatou“ barvu. 
Označení jako zlatá a stříbrná pro spektrum tequil dostupných na trhu nestačí a pouze zjednodušuje rozlišení jejich druhů. Ovšem vedle tequily blanco, která se vyznačuje nejkratší dobou zrání, existují tequily, které zrají delší dobu a mají díky tomu také své specifické vlastnosti. Označují se jako reposado (uleželá) se svojí typickou nazlátlou barvou a se střední dobou zrání a aňejo (zralá) typická svojí tmavší barvou a plnou vyzrálou chutí.

Tip pro vás: Jak rychle zjistit, že je tequila kvalitní?
Nalijte si trochu tequily do dlaní a důkladně promněte. Pokud vám ruce po odpaření alkoholu lepí, vězte, že váš nápoj byl dochucen a dobarven karamelem, rozhodně tedy není zrovna jedna z nejkvalitnějších.

Žádné komentáře: